Dat hout uitstekend past in de circulaire economie bewijst ook het initiatief van Gemeente Westervoort in samenwerking met architectenbureau Arc2 en Meerdink bruggen te Winterswijk. Uitgangspunt is het ontwikkelen van een milieuvriendelijk, duurzaam en eigentijds brugconcept. Dit resulteerde in een heldere keuze voor het gebruik van hardhout van bestaande GWW-toepassingen uitsluitend afkomstig uit eigen gemeente.
Urban mining
Voor de bouw van de brug wordt er gebruik gemaakt van het principe van ‘urban-mining’ of wel hergebruikt hardhout van objecten uit de eigen gemeente, die aan het einde van hun levensduur zijn: zoals oude hardhouten brugdelen, damwandplanken, sluisdeuren en meerpalen. Oude houten bruggen worden doorgaans gezien als afval en na de normale gebruiksfase afgevoerd en verbrand.
Innovatief hergebruik
Meerdink bruggen en Adviesbureau Luning hebben een proces ontwikkeld waarbij het hout wordt verzameld en vervolgens weer verwerkt in een nieuwe brug of andere houten objecten in de openbare ruimte. Het verzamelde hout wordt ijzervrij gemaakt, herzaagd, schoongemaakt en samengesteld tot volle wandliggers, bijeen gehouden door stalen stiften (zie afbeelding). De verschillende houten delen worden herzaagd en vervolgens samengesteld tot een houten vollewandligger. Tussen de ligger komt vanzelfsprekend ook een houten brugdek. Doordat het bewerken van hout weinig energie vraagt is het concept uit milieuoogpunt extra aantrekkelijk.
In deze ‘cradle to cradle’-toepassing krijgt het hout dus een extra levenscyclus.
Meer informatie
– Brochure ‘C2C Brug Recycle uw oude brug tot een nieuw kunstwerk’
– Artikel OTAR ‘Waarom uitstellen tot 2050?‘
– Houtinfoblad ‘Houten bruggen hebben de laagste milieubelasting’