Twee jaar lang heeft COVID-19 het leven wereldwijd sterk beïnvloed. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en de VS vielen er vele slachtoffers en werd het maatschappelijk leven sterk beperkt. Sinds vrijdag 25 februari zijn de maatregelen bij ons zo sterk versoepeld, dat wij weer in alle voor het publiek toegankelijke ruimtes zonder mondkapjes binnen mogen. We kunnen weer musea bezoeken, naar de horeca, het theater of carnaval vieren ondanks alles wat er in de wereld gebeurt. In Nederland heeft volgens het RIVM 89,4% van alle 18-plussers minimaal 1 vaccinatie gehad. Maar hoe zit dit in de rest van de wereld? In dit blog neem ik je mee naar Gabon en naar een bedrijf dat werkzaam is in de bosbouw om te kijken wat ze daar doen om hun medewerkers te beschermen.
Gabon is een land in Afrika dat grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. Gabon telt 2,2 miljoen inwoners. In de twee grootste steden woont zo’n 60% van de bevolking. Het grootste deel van het grondgebied van Gabon (80%) is bedekt met een van de grootste tropische regenwouden van Afrika en is zeer die rijk aan biodiversiteit. Het bedrijf Somivab koopt hout in van bosbouwbedrijven die hun bossen duurzaam beheren en alle milieucertificeringen hebben verkregen. FSC certificering is meer dan alleen een set milieueisen. Ook hebben bedrijven sociale verplichtingen.
In tegenstelling tot Nederland is in Gabon nog geen 12% van de bevolking gevaccineerd tegen COVID-19. Men is er namelijk van overtuigd dat de vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarom is 90% van de medewerkers van bedrijven ongevaccineerd. Verder is er op dit moment in Gabon nog steeds een avondklok en staan er boetes op het niet dragen van een mond kapje in publieke ruimten. Daarom nemen bedrijven zelf maatregelen om besmettingen tijdens het werk te voorkomen. Zo worden bij het bedrijf op de foto alle medewerkers bij aankomst getemperatuurd. Bij verhoging gaan ze terug naar huis. Iedereen draagt ondanks de warmte mondkapjes en moeten de handen bij aankomst op de zaak worden ontsmet. Het ontsmetten gaat de hele dag door: als je naar de wc gaat of je verplaatst voor middageten etc. Er wordt niet van werkplek gewisseld zodat ook daardoor geen besmetting kan plaatsvinden. Zo proberen bedrijven zorg te dragen voor hun medewerkers met de hoop daarmee zo snel mogelijk een einde te maken aan deze ingrijpende situatie.