{{ showmenu }}

Interview Challenge to Improve: Wim van der Heide

Interview: “Challenge to Improve: Wim van der Heide

Een mooi stukje uit een interview met Wim van der Heide, business developer van Ballast Nedam Park & Connect, waarin hij beschrijft waarom het aan ons allen is om voor een leefbare wereld te zorgen. Al is het een interview van bijna een jaar geleden, het voelt deze zomer extra actueel. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en Copernicus, de klimaatorganisatie van de EU, verwachten dat juli 2023 wereldwijd de heetste maand ooit gemeten wordt. Vorige maand was juni de warmste juni maand ooit. Gedurende de eerste en de derde week van juli overschreed de gemiddelde temperatuur op aarde de drempel van 1,5 graad Celsius.

Maar in het interview met Wim van der Heide lees ik zijn optimisme. We kunnen als mensen wat doen. Lees hier een stukje van het interview, waarom zijn hart sneller gaat kloppen van hout en van een bijzondere brug in Oirschot.

Deze houten Stönner-Meijwaardbrug in Oirschot is één van onze projecten. Met welk gevoel sta jij hier?
“‘Respect’ is wat ik voel. Met deze brug tonen we respect naar het milieu, doordat deze brug enerzijds een grote hoeveelheid CO2 tijdens haar levensduur op slaat en doordat zij schone vervoerswijzen als fietsen en lopen stimuleert. Daarnaast eren wij via de naam van deze brug twee omgekomen Nederlandse soldaten van de Princes Irenebrigade die hier zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Nederland. Zij streden voor de vrijheid van de toekomstige generaties. Nu is het aan ons om in ons vrije land voor een leefbare wereld te ‘strijden’. Gezien de signalen die de aarde afgeeft, zoals hitte, droogte, stijging van de zeespiegel en overstromingen door extreme regenval, wordt dat hoog tijd.”

Het is niet te missen dat jij geboeid bent door parkeergarages, bruggen en viaducten in relatie met demontabel bouwen. Maar van hout gaat jouw hart nog sneller kloppen. Waarom is dat?
“Klopt. Hout biedt zoveel kansen. Het slaat CO2 op en daarnaast hebben we tijdens de bouw minder vrachtwagens, betonmixers en minder zware kranen nodig, waardoor we minder stikstof uitstoten. Net zoals bij prefab beton kunnen we elementen van onze bruggen of parkeergarages al bouwen in de fabriek om ze vervolgens op de bouw als legosteentjes in elkaar te zetten. Een verschil met beton: doordat het vele malen lichter is, kunnen we het gemakkelijker en efficiënter vervoeren, met meer onderdelen op één rit. Daardoor kunnen we nog veiliger werken. Doordat het lichter is, heeft het een minder zware fundering nodig, waardoor we materiaal besparen. En tijdens de bouw maakt het bewerken van hout veel minder lawaai dan het bewerken van staal of beton. Dat maakt het voor de buren van onze bouwplaatsen ook aantrekkelijker.”

Het hele interview: “Challenge to Improve: Wim van der Heide” – Over de kansen van hout is hier te lezen: ‘Hout als nieuwe bouwsteen: een perfecte match’ | Ballast Nedam (ballast-nedam.nl)