Over bouwen met hout bestaan hardnekkige misverstanden: het is duur, lastig in onderhoud en hectares tropische bossen worden ervoor leeggekapt. Niet waar, zeggen de experts. Bouwen met hout, ook in de GWW-sector, is juist duurzaam en kosten- en tijdbesparend. Je moet alleen wel willen.
Door Henk Tiemensma, Wim van der Heide en Marloes Tervoort
Toen het TV-programma VPRO Tegenlicht in 2019 een uitzending besteedde aan Houtbouwers, ontplofte de kijkersmail en werden architecten overladen met positieve reacties. Voor Henk Tiemensma (Rijkswaterstaat) en Wim van der Heide (Ballast Nedam Park & Connect) was het geluid in de uitzending niet nieuw. Zij maken zich al jaren hard voor meer houtbouw.
Hoe moet het verder? Wat is er nodig om meer ingenieurs zover te krijgen dat ze houtbouw in de GWW-sector gaan toepassen? Volgens Wim: meer kennis en een sectorbrede visie. Hij gelooft dat de echte verandering van binnenuit moet komen. ‘Ik zie steeds meer mensen hun eigen verantwoordelijkheid pakken. Zij zeggen: in mijn organisatie ga ik het gebruik van hout op de kaart zetten. Van deze koplopers moeten we het hebben. Zij kunnen zich verenigen en voor hun ambitie staan.’ Hij hoopt van harte dat het lukt. Is het niet vanuit duurzaamheidsideaal, dan wel uit noodzaak. ‘De huidige weg is eindig. In 2060 zijn we door onze grondstoffen plastic en staal heen. We moeten naar het gebruik van biobased materialen toe.’ Ook Henk vertrouwt op de toenemende duurzame noodzaak. ‘Ik hoop echt dat mensen zich willen laten inspireren en hout in elk geval als optie overwegen bij nieuwe plannen.’
Meer lezen: Hout in de GWW (consultable.nl)