Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld. De variatie in houtsoorten is ongekend. Hout is natuurlijk en spreekt mensen aan. Hout heeft een lage milieubelasting. Het is eenvoudig te bewerken. In dit houtinformatieblad zetten wij een aantal argumenten op een rij aangeven waarom de keuze voor hout de voorkeur zou moeten hebben.
De levensduur van houten damwanden is een veel besproken onderwerp, waarover veel onjuistheden de ronde doen. ‘Levensduur’ is een belangrijk selectiecriterium voor opdrachtgevers en adviseurs bij investerings- onderhouds- en total cost of ownership (TCO)beslissingen. Houten damwanden hebben bewezen te voldoen aan de gestelde eisen voor levensduur én met een zeer lage milieubelasting en zijn. Ze kunnen zeker 25 jaar mee (na 25 jaar stopt de test) en theoretisch 30 jaar, 50 jaar of zelfs langer meegaan.
Het Ministerie van Economische Zaken zet in op een biobased economie en wil daarmee het gebruik van biobased materialen stimuleren (biobased inkopen) als middel voor het veiligstellen van de toekomstige grondstoffenvoorziening.
– LCA studie damwanden in hout, (gerecycled) kunststof en staal –
De houten damwand scoort het beste op milieugebied: damwanden van gerecycled kunststof veroorzaken 21 keer meer, van ‘virgin’ kunststof 24 keer meer en stalen damwanden zelfs 140 keer meer milieuschade dan damwanden van duurzaam geproduceerd tropisch hout. Dit blijkt uit recent onderzoek door Ernst & Young (2016).
De overheid zet in op verlaging van CO2 uitstoot. Hout in de gww helpt daarbij,
doordat:
– houtgebruik CO2-uitstoot voorkomt
– houtproducten zelf nauwelijks CO2-uitstoot veroorzaken
– hout over de hele levensduur meestal de gunstigste CO2-footprint heeft
– houtproducten CO2 voor langere tijd vastleggen
De houten fietsbrug scoort het beste op milieugebied: staal is 25 keer meer milieubelastend, beton bijna 40 keer en kunstofcomposiet zelfs bijna 75 keer meer belastend voor het milieu dan de houten fietsbrug, zo blijkt uit onderderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemers (RVO).
FSC (forest Stewardship Council) staat voor het stimuleren van ecologisch verandwoord, sociaal ondersteunend en economisch levensvatbaar bosbeheer. FSC is in deze een mondiaal toepasbaar certificeringssysteem voor zowel natuurlijke, semi-natuurlijke- als plantagebossen.
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) is een internationaal boscertificeringsysteem dat is gebaseerd op onderlinge erkenning van nationale en regionale boscertificeringsystemen. PEFC heeft eigen, onafhankelijke en internationaal geaccepteerde richtlijnen voor duurzaam bosbeheer en handelsketencertificering.