{{ showmenu }}

Verdiepingssessie ‘Materialen met Toekomst: Hout in de GWW’ - 17 juni 2021

Hout en andere biobased materialen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van de Nederlandse infrastructuur.

In 2021/2022 richten de coalitiepartners (Rijkswaterstaat, P12, FSC en Centrum Hout) in de Ketensamenwerking ‘Hout als kans in de GWW’ zich op houten bruggen en damwanden. Om knelpunten van deze werken bij opdrachtgevers binnen overheden en waterschappen weg te nemen, worden er vanaf april 2021 verdiepingssessies gehouden.

De eerste verdiepingssessie werd gehouden op 17 juni van 9:30 – 11:00 uur en had als thema ‘Duurzaamheid van hout en het meten en meewegen van circulariteit’. Vragen die hierbij aan bod kwamen waren: is hout wel duurzaam? Onder welke voorwaarden is bosbouw circulair? Hoe kan ik meten of mijn houten brug inderdaad minder milieukosten met zich meebrengt? En, wat voor soorten meetmethodes zijn er?

De volgende drie sprekers kwamen aan bod, en gingen ieder in op een ander deelgebied:

  • Mark van Benthem (Directeur en senior adviseur bij Probos). Probos is een non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer in Nederland en in het buitenland. De organisatie beschikt over veel kennis en data over de status van het bos en hoe duurzaam hout nu echt is. Mark is kritisch op de impact van projecten. Is het wel echt duurzaam?
  • Mantijn van Leeuwen (Directeur bij NIBE). NIBE werkt aan duurzame en circulaire bouw en weet alles van levenscyclusanalyses (LCA’s). Mantijn kan als geen ander uitleggen hoe belangrijk een LCA is en hoe dit kan helpen om tot andere materiaalkeuze te komen.
  • Tunis Hoekstra (Civiel ingenieur bij Ingenieursbureau Boorsma). Tunis ontwikkelde een TCO-model voor sluisdeuren. Op deze manier is duidelijk inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van een bepaalde materiaalkeuze. Hij legt uit hoe deze methode kan bijdragen aan de materiaalkeuze voor houten bruggen.

Daarnaast kwamen ook de vragen aan bod die tijdens de startbijeenkomst van 22 april 2021 zijn opgehaald.

De verdiepingssessie terugkijken kan hier.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom dit traject? Of heb je (concrete) vragen / suggesties? Stuur dan een e-mail naar Hans van ’t Land via hans.vantland@debouwcampus.nl of bel naar 06-42 35 41 36.

Lees hier meer over het onderwerp.