{{ showmenu }}

Circulair viaduct concept 'Bridges of Laminated Timber'

Heijmans, Arup en Schaffitzel Holzindustrie hebben samen een viaduct ontworpen binnen hun concept ‘Bridges of Laminated Timber’ (BoLT). Met dit concept willen ze een bijdrage leveren aan de houttransitie binnen de grond-, weg-, en waterbouw.

Het ontwerp van de brug is een antwoord op de vraag van Rijkswaterstaat aan marktpartijen of een circulair viaduct haalbaar is. Uit meer dan dertig ingezonden concepten zijn er nu tien geselecteerd, waaronder die van het consortium Heijmans, Arup en Schaffitzel Holzindustrie.

De bovenbouw van het BoLT concept bestaat voor 75 procent van het gewicht uit hernieuwbare materialen, met name hout, en kan zowel gebruikt worden ter renovatie van bestaande viaductdekken als toegepast worden in nieuwe viaducten. Hiermee kan het BoLT concept bijdragen aan het behalen van de ambities klimaatneutrale en circulaire werken in 2030 van Rijkswaterstaat.

Het ontwerp bevindt zich nu nog in de testfase. Na de testfase zal het ontwerp volledig door Heijmans, Arup en Schaffitzel Holzindustrie worden vrijgegeven als een open-source document. Als het ontwerp uiteindelijk in de top drie belandt, wordt er een prototype ontwikkeld.

Lees meer over het ontwerp