{{ showmenu }}

Dag van de duurzaamheid en circulariteit

10 Oktober: Dag van de duurzaamheid en circulariteit

Benieuwd hoe circulariteit en duurzaamheid écht samenkomen in de GWW? Deze infographic is al wat ouder maar blijft relevant.  Hij beschrijft zowel de biologische kringloop als technische kringloop. Wanneer men hout gebruikt keert de reststof uiteindelijk weer schadeloos terug in de natuur. Het doel van biologische kringloop is dat het ecosysteem in balans blijft. Het tegenovergestelde is de technische kringloop. Vaak wordt hiermee (gedeeltelijk) hergebruik van producten en materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn gerealiseerd. Maar hout kun je ook prima een tweede of derde leven geven. Zo blijft het CO2 opgeslagen in het hout.

Met hergebruikt hout kun je ook prachtige projecten maken. Hieronder een aantal voorbeelden;

– C2C Brug Gerrit Schultepad
Hardhout is hergebruikt uit een oude brug in de Gemeente Nijmegen zelf. Het hout is herzaagd en toegepast in de nieuwe brug Gerrit Schultepad. Om te kunnen zien dat er daadwerkelijk gebruik gemaakt is van hergebruikt hout, is één zijde van het leuninghout niet herzaagd. Uitvoerende partij(en): Meerdink Bruggen & Arc2 architectuur

– Swettehûs Leeuwarden
In de provincie Friesland is It Swettehûs met hergebruikte en circulaire materialen gebouwd. Er zijn onder andere voor de constructie, de gevels en het plafond meer dan 100 (her)gebruikte meerpalen ingezet. Hiervoor is hout uit de Grond-, Weg- en Waterbouw gehaald en krijgt dit hout een tweede leven. Uitvoerende partij(en): Bouwgroep Dijkstra Draisma. Hout geleverd door: Hupkes Wijma B.V.
Foto’s: van Bouwgroep Dijkstra Draisma