{{ showmenu }}

Evenement DUURZAME INFRA: ALLEEN SAMEN

Op donderdag 10 februari van 13:30 – 16:45 organiseert ministerie IenW, Rijkswaterstaat, ProRail en Platform Wow een online evenement met de titel ‘duurzame infra: alleen samen’.

Tijdens dit online event voor professionals van overheden en marktpartijen in de infrasector brengen ze de ervaringen bijeen over het verduurzamen van de infra van diverse provincies, gemeenten, waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en ProRail. In 8 workshops met voorbeelden van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen wordt er inspiratie en concrete handvatten geboden.

Meer lezen en aanmelden kan via onderstaande link: Duurzame infra: alleen samen – Week van de Circulaire Economie (deweekvandecirculaireeconomie.nl)

Een van de projecten die besproken wordt is een project van ProRail. De milieukostenindicator (mki) voor de brug valt maar liefst 74 procent lager uit dan bij een vergelijkbare stalen brug, en de CO2-uitstoot is uiteindelijk ruim 72 procent lager.

Er is veel onbekendheid met de technische capaciteiten van hout, levensduur, (onderhouds-) kosten en brandveiligheid. Wouter Kolijn, vertelt namens ProRail, met Niels Munnik (gemeente Zwolle): “Je kan houten bruggen bouwen die ongeveer gelijke bouwkosten hebben en vergelijkbaar zijn in onderhoud en beheer als stalen of betonnen bruggen. Als je slim ontwerpt, kan het ook nog eens heel lang mee. Hout is duurzaam, slaat CO2 op en is herbruikbaar. In mijn beleving zou je je dus niet moeten afvragen ‘waarom hout’, maar zou je je juist moeten verantwoorden waarom je nog beton en staal gebruikt.”

Meer lezen over deze brug en het interview zie: Houten loopbrug voor station Zwolle | ProRail 

 

(Bron foto: gemeente Zwolle)