{{ showmenu }}

21 maart Internationale dag van de bossen

Waarom is het belangrijk om in de GWW-sector hout te gebruiken uit verantwoord beheerde bossen?

We bouwen al eeuwenlang bruggen, damwanden, vlonders etc. van hout, maar sinds de industriële revolutie is hout vervangen door beton, metalen en later kunststof. Deze niet-hernieuwbare materialen hebben een grote negatieve impact op het milieu. Het is tijd materialen te gebruiken met een minder negatieve, zelfs positieve, impact op het milieu: duurzaam geproduceerd hout. Via het gebruik van duurzaam geproduceerd tropisch hout in de GWW blijven bossen bestaan.

Het thema van dit jaar voor de internationale dag van de bossen is volgens de VN namelijk niet voor niks “Duurzaam productie en consumptie”. Ook de Grond,- Weg en Waterbouw kan kiezen voor een verantwoord materiaalgebruik en daarmee een belangrijke bijdrage leveren.

Waarom dat belangrijk is? Ik laat het aan de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)  over om dit uit te leggen. Ze kwamen eerder vandaag met de volgende 8 belangrijkste boodschappen:

  • De bosbouwsector biedt werk aan ten minste 33 miljoen mensen en miljarden mensen gebruiken bosproducten.
  • Bossen zijn essentieel voor de gezondheid van de planeet en het welzijn van de mens. Ze bedekken bijna een derde van het landoppervlak van de aarde en voorzien mensen van goederen zoals hout, brandstof, voedsel, helpen klimaatverandering tegen te gaan, beschermen biodiversiteit, bodems, rivieren en reservoirs.
  • Hout kan voor diverse doeleinden worden gebruikt, met minder milieueffecten dan veel alternatieve materialen. Eenmaal gebruikt hout kan worden hergebruikt en gerecycleerd, waardoor de levensduur ervan wordt verlengd en de ecologische voetafdruk verder wordt verkleind.
  • Door minder duurzame materialen te vervangen door hernieuwbare producten op basis van hout en bomen kan de wereldwijde koolstofvoetafdruk worden verkleind.
  • Duurzaam hout is een essentieel materiaal voor het groener maken van onze leefomgeving.
  • Bossen zijn van vitaal belang voor de voedselproductie. Bos-ecosysteemdiensten – zoals het behoud van biodiversiteit, klimaatregeling, water- en bodemkwaliteit, en bestuiving – zijn essentieel voor duurzame agrovoedingssystemen en het voeden van een groeiende wereldbevolking.
  • Meer actie is nodig om ontbossing en aantasting van bossen een halt toe te roepen. Jaarlijks verdwijnt er nog steeds bos, vooral door de uitbreiding van de landbouw. Duurzaam bosbeheer kan helpen ontbossing en aantasting te verminderen, aangetaste landschappen te herstellen en mensen werk en hernieuwbare grondstoffen te verschaffen.
  • Kies voor houtproducten van legale en verantwoorde herkomst

Meer lezen? Bekijk meer artikelen op de website van de FAO. – International Day of Forests 

Of bekijk het artikel ´Waarom Hout in de GWW” op deze website

Liever niet meer lezen maar meer zien? De FAO en de VN hebben voor deze dag een filmpje gemaakt die de moeite waard is om even te bekijken,  klik hiervoor op deze link