{{ showmenu }}

Meanderende lamellen voor parkeergarage in Brussel

Voor het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel is een parkeergarage ontworpen voor het personeel met een capaciteit van bijna 1.000 auto’s.

‘Bij een parkeergarage denk je niet direct aan inspirerende architectuur maar eerder aan puur functionele industriële gebouwen,’ zegt het Rotterdamse architectenbureau De Jong Gortemaker Algra in een persbericht. ‘Wel is de parkeergarage is vaak het eerste contact met een ziekenhuis of een ander gebouw. Daarom is het belangrijk een parkeergarage te ontwerpen als een visitekaartje.’

Het architectenbureau maakte het ontwerp in samenwerking met het Brusselse Modulo en ingenieursbureau Ellyps. Voor dJGA is het de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied.

Hardhouten lamellen
De parkeergarage ligt bij ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen. Het architectenbureau koos voor warme materialen en daglicht. Voor de golvende gevels zijn FSC-gecertificeerde cumaru lamellen toegepast. Vanaf de straat overbrugt het gebouw een natuurlijk hoogteverschil in het terrein met twee bovengrondse bouwlagen. Het begroeide dak vormt een tuin die aansluit op het niveau van de omliggende woningen. Daarnaast zijn er drie ondergrondse bouwlagen gerealiseerd.

Golvende canyon
Om ook deze ondergrondse lagen aangenaam en overzichtelijk te maken, ontwierpen de architecten een golvende canyon rond de garage die licht en lucht brengt tot in het derde kelderniveau. De constructie is erop berekend dat er in de toekomst een gebouw bovenop de parkeergarage kan worden gebouwd.