{{ showmenu }}

Opinie Microplastics

MICROPLASTICS ?

Terwijl ik met mijn driejarig zoontje een rondje door de buurt maak, valt het me op dat bijna geen enkel paaltje in mijn directe omgeving echt ‘heel’ is. Ze hebben bijna allemaal wel slijtage en gebruikerssporen. Zo’n paaltje als deze bijvoorbeeld, staat boven een put naast een schoolplein. Er is duidelijk sprake van ‘verwering/ uitloging’. Als ik zo’n paaltje zie is mijn gedachte.. ergens gaan die deeltjes naar toe..

Je hoeft niet lang te zoeken om erachter te komen waar die deeltjes naar toe gaan. Microplastics (stukjes plastic kleiner dan 5 millimeter) ontstaan door het gebruik en uiteenvallen van kunststofproducten en zitten volgens wetenschappelijk onderzoek daadwerkelijk overal. Er is aangetoond dat ze zitten in moedermelk, in je hersenen, longmembraan en de placenta. En sinds eind maart leverden onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) als eersten bewijs dat de microscopisch kleine plasticdeeltjes in het bloed van mensen rondzwerven (Leslie et al., 2022) . Daarnaast kun je ze overal op aarde terugvinden, zelfs op Antarctica (Aves et al., 2021).

Terwijl de toepassing van plastics nog steeds toeneemt, is er weinig bekend over de risico’s van de minuscule deeltjes voor de mens en het milieu. Zo’n uitspraak kom ik tegen op de website van TNO. Of een recent artikel van het RIVM National Institute for Public Health and the Environment “Er komen steeds meer microplastic deeltjes in het milieu terecht, ook in de bodem. Als dit zo doorgaat, zorgt de ophoping van microplastics in de bodem mogelijk voor schade aan gezondheid van mensen, planten, dieren en bodemorganismen”. Zie website RIVM

We leven in een maatschappij waar alles eerst moet worden aangetoond en onderzocht. Maar is het niet vreemd dat we enerzijds niet precies weten wat de gevolgen zijn maar het wel massaal gebruiken?

Terwijl ik met mijn zoontje naar zo’n paaltje staar, merk ik dat ik weerstand voel. De toekomst is niet van mij maar van hem en zijn generatie. Voor een toepassing als deze is er een prima alternatief. Een alternatief waarbij er geen rommel in het milieu vrijkomt. Waarbij ik zeker weet dat er geen gevaarlijke milieubelastende additief is toegevoegd in deze toepassing of in een voorgaande (als het om een gerecycled kunststof paaltje gaat). Ik pleit voor hout in plaats van kunststof.

 

* Dit is een opiniestuk. Heb jij ook een opinie? Laat het ons weten.