{{ showmenu }}

Pieter Smitbrug - de langste fietsbrug van Europa

Type houttoepassing: Fietsbrug

Plaats: Winschoten

Omschrijving: In opdracht van gemeente Oldambt, provincie Groningen en Blauwestad en in samenwerking met Strukton Civiel, Oosterhof Holman en Wijma Kampen B.V. is de langste fietsbrug van Europa gerealiseerd. De Pieter Smitbrug is met een lengte van 800 meter een trendsetter in zijn soort, ook op het gebied van circulair en biobased bouwen. De Azobé houten brug is door Wijma van engineering tot productie verzorgd.

De bouw van de brug is begin 2020 gestart en in de zomer zijn de vele Azobé houten brugsecties door Wijma  op de onderbouw geplaatst . Op 30 september is de hoofdoverspanning van het project de Blauwe Loper bij Wijma in Kampen geladen op ponton voor transport over water naar de bouwlocatie bij Winschoten. De 42 m lange hoofdoverspanning over de A7 bestaat uit vier gecombineerde bruggen, weegt ca. 90 ton, is tussen de leuningen 3,5 m breed en is op een duwbak geladen om over water naar Winschoten te worden vervoerd. Op 2 oktober ’s nachts is de brug over de A7 geplaatst. Op maandag 1 februari 2021 was het eindelijk zover: de brug werd geopend en de definitieve naam wer bekend gemaakt: de Pieter Smitburg, naar de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt

Bij de bouw van de brug is er gekeken naar de natuur waarbij ledverlichting is toegepast om lichtvervuiling te minimaliseren. Op meerdere plekken bomen zijn geplant zodat vleermuizen zich beter kunnen verplaatsen en er zijn nestkastjes voor vogels opgehangen.

Houtsoort(en): FSC 100% Azobé

Totale lengte brug: 800 meter, de overspanning over de A7 meet 42 meter

Gewicht: 90 ton

Keurmerk: FSC 100%

Opdrachtgever: gemeente Oldambt, provincie Groningen en Blauwestad

Hout geleverd door: Wijma Kampen

CO2-vastlegging: Het hout in dit project heeft ruim 144 ton CO2-eq. vastgelegd gedurende de gehele gebruiksduur.