{{ showmenu }}

Samengestelde productenclaim mogelijk

Sinds kort is er een nieuwe interpretatie gepubliceerd voor partiële claims bij producten in de bouwsector door FSC. Die maken het mogelijk om samengestelde producten die volledig uit PEFC- en FSC-gecertificeerd hout te claimen met een partiële FSC-claim. Deze claim kan niet worden doorgegeven.

Het voordeel is dat de leverancier nu een claim kan maken, waar voorheen dit niet kon terwijl wel duurzaam geproduceerd hout werd geleverd. Hij kan nu duidelijk maken hoe dat product is opgebouwd. Voordeel voor de afnemer is dat deze makkelijker kan zien dat het product geheel uit duurzaam geproduceerd hout bestaat en dus aan de inkoopcriteria van de overheid voldoet.
Hoe werkt het? Een voorbeeld: in de GWW worden soms gecombineerde houten schotten gebruikt waar onder water naaldhout gebruikt wordt en op/boven de waterlijn hardhout. Wanneer het naaldhout PEFC-gecertificeerd is en het hardhout FSC-gecertificeerd is, kan het nu makkelijker worden geclaimd als schotten die helemaal van hout uit duurzaam beheerde bossen zijn gemaakt. Als er bijvoorbeeld 250 gecombineerde schotten worden geleverd, zijn er 2 opties:

1. De producten en componenten op de factuur zelf zetten (claim op factuur)     
250 gecombineerde schotten voor oeverbescherming
– Hardhout, FSC 100%
– Naaldhout, 100% PEFC-gecertificeerd

2. De producten op de factuur zetten en verwijzen naar een bijlage met de componenten (claim in bijlage)
Deze optie is vooral handig bij levering van meerdere producten, waardoor door teveel informatie op de factuur deze onoverzichtelijk zou kunnen worden.

250 gecombineerde schotten voor oeverbescherming, zie bijlage
– xx Product A
– xx Product B

Bijlage:

250 gecombineerde schotten voor oeverbescherming
– Hardhout, FSC 100%
– Naaldhout, 100% PEFC-gecertificeerd

Aantallen van de producten zijn voldoende, uitsplitsing in m3 per certificeringsschema is niet nodig.
Helaas is de claim niet overdraagbaar. Dus als een houthandel of zagerij de gecombineerde schotten aan een aannemer levert, kan deze aannemer de partiële claim niet doorgeven. Bekijk dus per situatie of de partiële claim van meerwaarde is en maak daarover afspraken met de leverancier en/of afnemer.

Lees meer…