{{ showmenu }}

Tropisch hardhout "Use it, or lose it!"

Tropische houtsoorten staan bekend om hun veelzijdigheid, soorten rijkdom en eigenschappen die andere houtsoorten of bouwmaterialen voor de GWW niet kennen. Te denken valt aan eigenschappen als natuurlijke duurzaamheid, sterkte, stijfheid, bewerkbaarheid etc. Voorwaarde voor de toepassing van bouwmaterialen zou moeten zijn dat het uit aantoonbaar duurzame bronnen afkomstig is. Duurzaam geproduceerd hout is in Nederland ruim voldoende voorhanden. Dat het toepassen van tropisch hout uit duurzaam bosbeheer, naast de technische voordelen, nog op een aantal andere maatschappelijke aspecten zou moeten gestimuleerd is vaak nog onvoldoende bekend.

De wereldwijde vraag naar – en het gebruik van – tropisch hardhout creëert een economische waarde voor deze bossen en is daarmee een belangrijke reden om ze in stand te houden. Daarmee zijn deze (semi-) natuurlijke tropische bossen immers niet enkel een bron van inkomsten, maar leveren ze ook een belangrijke en blijvende  bijdrage aan de bescherming van de biodiversiteit, unieke planten en dieren die hier leven en het behoud van de leefgebieden van tribale gemeenschappen die voor hun dagelijks leven afhankelijk zijn van wat deze bossen hen bieden. Bossen spelen een onmisbare rol in de kringloop van schoon water en frisse lucht en leveren ze een belangrijke bijdrage in het tegengaan van klimaatverandering door de vastlegging van CO2 uit de atmosfeer.

Zeker driekwart van de wereldwijde ontbossing is het gevolg van grootschalige landbouw en veeteelt, m.n. voor de teelt van gewassen zoals soja en palmolie. 95% van deze ontbossing betreft het verlies van tropisch bossen, waarvan bijna de helft (47%) alleen al in Brazilië en Indonesië [1]. Het oogsten en gebruiken van hout uit deze bossen kan juist een belangrijk tegenwicht geven tegen dit ongebreidelde bosverlies. Producten uit deze bossen, waaronder dus ook tropisch hardhout, geven het bos een financiële waarde en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de lokale economie, werkgelegenheid en ontwikkeling. Het gebruik van tropisch hout is daarmee van groot belang voor het behoud van deze bossen en het tegengaan van ontbossing voor andere vormen van landgebruik.

Maar natuurlijk, om al deze functies die tropische bossen hebben duurzaam in stand te houden, moeten ze ook daadwerkelijk duurzaam beheerd en benut worden. Maar wat is duurzaam bosbeheer? En hoe weet je dat het hout dat we gebruiken ook echt uit deze duurzaam beheerde bossen komt?

Wil je meer weten over wat duurzaam bosbeheer betekend in de praktijk? Het hele artikel is hier terug te vinden:Tropisch hardhout Use it or lose it!_V2