{{ showmenu }}

Uit oude betonliggers, spoorbielzen en het staal van een gevelconstructie bouwde Dura Vermeer een brug op het Floriadeterrein in Almere. De ’tweede leven brug’ noopte tot het omkeren van het ontwerpproces.

Een aantal jaar geleden werd de oude voetgangersbrug over de A27 bij Vianen gesloopt, deze voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Dura Vermeer besloot brugdelen, die betrekklijk gemakkelijk te demonteren bleken, een tijdje op te slaan en te onderzoeken wat er nog mee kon.

Voor het Floriadeterrein zijn heel wat bruggen nodig en een brug van onder andere hergebruikt hout past goed binnen de bruggencampus die in het leven geroepen is om oplossingen te bedenken voor de enorme vervangingsopgave waar de Nederlandse infrasector voor staat.

Het traject dat volgde, werd een soort omgekeerd ontwerpproces waarbij de beschikbare materialen het uitgangspunt vormden. Daar werd door Arc2 architecten een passend ontwerp bij gemaakt in plaats van andersom. De ‘inkoop’ was dus leidend en ging vooraf aan het ontwerp.

Lees het artikel (Cobouw profiel noodzakelijk)…